Online Szépségápolási Magazin

Hogyan válassz alapozót? A 9 leggyakoribb hiba, amit érdemes elkerülnöd…

Ha szoktál alapozót használni, akkor tudod, hogy milyen sokat dob a megjelenésünkön. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan választod ki a nap, mint nap használt alapozódat. Elég egy apró, de rossz döntés, hogy csúnyácska sminkben pompázzunk.

 

Mielőtt kozmetikumokkal kezdtem volna foglalkozni, én sem figyeltem sok mindenre, csak lekaptam a drogéria polcáról az alapozót, amit általában meg szoktam vásárolni. Sokszor én is mellé nyúltam, azonban rengeteget tanultam a hibás vételekből is: jellemzően túl sötét árnyalatot választottam magamnak, amit aztán szolizással próbáltam nagyon is helytelenül korrigálni egy csomó pénzért, vagy a teljes nyakamat és dekoltázsomat is lealapoztam, hogy ne látszódjon a különbség. Nem volt túl okos, ugye?

 

Ha akkor valaki megfogta volna a kezemet – akár csak egy cikk erejéig is, és segített volna választani, egy csomó pénzt spóroltam volna vele. Ezért most összegyúrtam a saját személyes és sminkes tapasztalataimat, hogy segítsek neked abban, hogy egy kicsit jobban ki tudj igazodni a termékek között és egyszerűbben tudj választani magadnak alapozót.

 

Nincsenek bőrhibáid, így kőpúdert használsz a mindennapokban.

Helytelen: Tudom, hogy a kőpúder az egyik legelterjedtebb megoldás, akár száraz, akár zsíros a bőrünk, rögtön nyúlunk is érte. Azonban a kőpúderek az összetevőiknek köszönhetően kiszárítják a bőrt, de nem a zsírt, hanem a bőr víztartalmát vonják el, az érzékeny bőrt ráadásul irritálják is. Éppen ezért kerüld el azokat a púdereket, amelynek a leírásában a TALC összetevőt megtalálod. Helyette válassz ásványi alapozót, és vékony rétegben vidd fel az arcodra.

 

Sárga fényű vagy neonvilágításban választasz alapozót magadnak az üzletben.

Helytelen: Mindenféle képpen próbáld ki a terméket nappali fényben is, hiszen lehet, hogy a neonfényben megfelelőnek tűnt a kiválasztott alapozóárnyalat, azonban nappali fénynél szembetűnő a színkülönbség. Ha van rá lehetőség, kérj mintát az alapozóból, így több alkalommal is ellenőrizheted nappali fénynél, hogy helyes árnyalatért adsz ki több ezer forintot.

 

Folyékony alapozóNagyon problémás a bőröd, ezért használsz egyszerre folyékony alapozót, korrektort és kőpúdert is.

Helytelen: A jó minőségű alapozónak el kell fednie a bőrproblémáidat, azaz megfelelő pigmentáltságúnak kell lennie. Ha a jelenlegi alapozód nem ilyen, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy leváltsd egy természetesen, de szépen fedő társára. Így a jövőben garantáltan elfelejtheted a korrektort és a kőpúdert is.

 

Ha problémás a bőröd, akkor ne alapozz, hadd szellőzzön helyette a bőröd.

Helytelen: Először is, ha zavar, inkább rejtsd el a bőrhibáidat, biztosan jobban fogod magad érezni. Ami nem mindegy, hogy mivel teszed ezt. Ha vegyszereket és kőolajszármazékokat tartalmazó folyékony alapozót viszel fel, akkor valóban nem fog szellőzni alatta a bőröd, eltömíti a pórusaidat, és még több bőrproblémához vezet. Ördögi kör. Hogyan tudsz belőle kiszállni? Kezd el felfedezni a tiszta ásványi alapozókat, mely alatt szellőzik a bőröd és nem okoznak pattanásokat.

 

AlapozóNem igazán tudsz alapozó színt választani egyedül, és az üzletben nem kapsz hozzá segítséget, de azért beteszed a kosárba.

Helytelen: Válassz olyan üzletet, bemutatótermet, ahol örömmel segítenek neked kiválasztani a megfelelő árnyalatot. Végül is minimum több ezer forintot fogsz otthagyni. Válogasd meg, hogy kinél teszed ezt. Szavazz a vásárlásoddal azokra a kereskedőkre, akik tényleg örömmel segítenek neked.

 

Most télen veszel alapozót, és nyáron is azt a színt használod.

Helytelen: A téli és a nyári bőrszínünk közötti különbség akár 2-3 árnyalat is lehet. Ezért érdemes váltani, amint kicsit lebarnulunk. Legfeljebb tegyük el a téli árnyalatunkat a következő évadra, így nem kell kidobnunk, és nem is vagyunk pazarlóak, viszont megnyugodhatunk, hogy tökéletes az alapozásunk.

 

Inkább olcsó alapozót veszel magadnak, mint jó minőségűt.

Helytelen: Sajnos a jó minőséget meg kell fizetnünk, akár egy szép cipőről, akár egy kozmetikumról van szó. És most itt nem a divatos, agyon reklámozott alapozókra gondolok, hanem azokra a kiváló minőségű kozmetikumokra, amelyek magasan pigmentáltak, így kevés mennyiség is elegendő belőlük. Tehát összességében olcsóbbak, mintha havonta kellene újra venned az olcsó, de hatástalan, gyér minőségű alapozót, amit naponta vastag rétegben fel kell vinned, hogy lásd a hatást.

 

Nyáron nem használsz alapozót, mert egészségtelennek gondolod a nyári hőség miatt.

Helytelen: Soha ne napozzunk alapozóban, azonban nyáron is nyugodtan viselhetünk alapozót. Ha úgy érezzük, hogy sok a bőrünknek, és szinte bedunsztolódik, akkor próbáljunk ki másik terméket. De semmilyen tanulmány nem mutatja ki, hogy bármiféle negatív hatása lenne a nyári alapozásnak.

 

Professzionális, nem a mindennapokra ajánlott alapozót viszel fel nap, mint nap.

Helytelen: Ezeket a kozmetikumokat arra fejlesztették ki, hogy kissé vagy erősen – terméktől és felviteltől függően - maszkhatásúak legyenek, így például a fotózást követően kevesebbet kelljen a fotósnak retusálnia, vagy a filmek esetében még kevesebb legyen az utómunka. Azonban ezek a termékek hosszú távon nagyon megviselik a bőrt, mindennapos használatra egyáltalán nem javaslom a használatukat.

 

Te milyen baklövést követtél már el alapozóválasztáskor? Ird meg nekünk kommentben!

 

 

Ezek a témák is érdekelhetnek téged (kattinthatóak):

A tökéletes alapozás 5 lépésben

Tudnivalók az ásványi alapozókról

A 7 legfontosabb különbség az alapozók és a BB krémek között

 

 

Készítette: Fülöp Judit sminkmester

E-makeup: beautiful cosmetics for beautiful women

Minden jog fenntartva! 2016, Budapest, E-makeup Kft.

Webáruház készítés