Online Szépségápolási Magazin

Szív alakú? Kerek? Hosszúkás? Milyen arcformád van?

Éppen a strandon üldögélünk limonádét szürcsölve, és egy hosszú cikket olvasunk egy női magazinban arról, hogy hogyan pirosítsunk az arcformánknak megfelelően. De várjunk csak! Sokunk nem is tudja meghatározni, hogy milyen arcformája van. Ha te is ide tartozol, mindenképpen olvass tovább, mert segítünk neked meghatározni az arcformádat, így ezentúl minden szépségtippet alkatodnak megfelelően tudsz majd alkalmazni. Ígérem, nagyon könnyen fog menni.

ArcformaAz arcforma és egy csöpp geometria

Amikor szögletes vagy kerek arcformáról olvasgatunk, rögtön újra az iskolapadba képzeljük magunkat. :-) Miközben nincsen két egyforma arc, az arcformákat jellemzően 4 fő csoportra tudjuk osztani: ovális, kerek, szögletes vagy szív alakú, és összesen 6 különböző típusú arcformát tudunk meghatározni. Ahhoz, hogy be tudjuk kategórizálni az arcformánkat, először is tudnunk kell, hogy melyik típus mit is jelent.

 

  • Ovális arcforma: a legelterjedtebb arcforma, és szimmetriája miatt általában az ovális arcot tartjuk a legtökéletesebbnek. Kiegyensúlyozottak az arányok, az arc többnyire szélesebb az orcáknál, és finoman keskenyedik a homlok és az áll felé. Az arc szélessége kisebb, mint a hosszúsága. Jó példa az ovális arcformára Charlize Theron gyönyörű arca.
  • Szögletes arcforma: az arc ugyanolyan széles a homloknál, az orcáknál és az állkapocsnál. Erőteljes az állkapocs, kicsit kerek az áll, és széles a homlok ennél az arcformánál. Demi Moore szögletes arcformáját is szépséges állkapcsa teszi jellegzetessé.
  • Kerek arcforma: az arc inkább rövid, meglehetősen széles, telt orcákkal és lekerekített állal. Lágy vonalak jellemzik. Nézzük meg Kirsten Dunst arcformáját példaként.
  • Szív alakú arcforma: az arc széles a homloknál és keskeny állban végződik. Magasan ül az arccsont és keskeny az állkapocs. Híres szív alakú arcformájú színésznő például Reese Witherspoon.

 

ArcformaTükrök, tükröm, mondd meg szépen: mi az arcformám nékem?

Ezzel az egyszerű és praktikus trükkel azonnal megtudhatod, hogy milyen arcformád van: állj a tükör elé, tűzd félre a hajadat, a fru-frudat is. Lemosható filccel (ezt előtte teszteld :-) ) rajzold körbe az arcformádat a tükrön. Hasonlítsd össze a mellékelt ábrával, és máris látod, hogy milyen arcformád van. Ezek fényében most már semmi akadálya, hogy az arcformádhoz illő frizurát készíttes, szemüvegkeretet válassz, vagy éppen sminktechnikát.

 

Az arcforma és annak árnyékolása

1. Ovális arcforma: Szimmetriája miatt az ovális formájú arcot tartjuk a legtökéletesebbnek. Mivel amúgy is szimmetrikus, nincs szükség arra, hogy árnyékoljuk vagy világosítsuk. Így bátran kísérletezhetünk, az ovális arcforma remek alap bármilyen sminktrendhez, használjuk ki!

 

2. Kerek arcforma: A kerek arc teltebb, és általában tovább megőrzi fiatalos jellegét, mint a többi arcforma. Ha kerek az arcformánk, akkor:

  • Világosítsuk a homlokunkat, valamint az állunk közepét és a szemek alatti kis területet.
  • Árnyékoljuk a halántékunkat, az orcákat és az áll vonalát bronzosítóval, hogy az ovális arcforma illúzióját keltsük.

 

3. Szögletes arcforma: A szögletes arcforma esetén az arc ugyanolyan széles a homloknál, az orcáknál és az állkapocsnál. Ha szögletes az arcformánk, akkor:

  • Világosítsuk a homlok közepét, a szemek alatti kis területet és az állcsúcsot.
  • Árnyékoljuk a hajunk vonalát a halántékunk két sarkánál, és az állkapcsunknál.
  • Használjunk pirosítót, hogy elvonjuk a figyelmet a szögletes sarkokról, és ovális arc hatását keltsük.

 

Arcforma

 

4. Szív alakú arcforma: A szív alakú arc széles a homloknál és hegyes vagy keskeny állban végződik. Ha szív alakú arcunk van, akkor:

  • Világosítsuk az állunkat, mellyel szélesítjük kicsit optikailag. Világosítsuk a homlokunkat és a szem alatti területet.
  • Árnyékoljuk a halántékunkat és az orcákat, hogy csökkentsük az arcunk szélességét ezen a területen.

 

5. Körte alakú arcforma: A körte alakú arc nagyon hasonló a szögletes arcformához, csak keskenyebb a halántéknál és a homloknál, és szélesebb az orcáknál és az áll vonalánál. Ha körte alakú arcformánk van:

  • Világosítsuk a homlokunkat és a szemek alatti kis részt, valamint az áll csúcsát.
  • Árnyékoljuk az áll vonalát és az orcákat, hogy minél keskenyebbnek tűnjenek.

 

6. Hosszúkás arcforma: A hosszúkás arc esetében magsan van az arccsont, magas és mély a homlok, az áll vonala pedig erős, hegyes és élesen kirajzolódik. Ha hosszúkás arcunk van:

  • Ne világosítsuk vagy árnyékoljunk, mert attól csak még jobban megnyújtjuk arcunkat.
  • Ecsettel vigyünk fel egy kis bronzosítót keresztben az állunkra, hogy csökkentsük a hosszúságát.
  • Az orcánk almácskáit pirosítsuk, ez segít rövidebbé varázsolni az arcunkat.

 

Arcforma 

Mivel árnyékoljunk? Mi szükséges hozzá?

  • Bőrszínünknél 2 árnyalattal sötétebb matt bronzosító.
  • Vagy kontúrozó paletta.
  • Ecsetek az árnyékoláshoz vagy szivacs.

 

Bátran kísérletezzünk, amíg meg nem találjuk azt a sminket, amiben jól érezzük magunkat!

 

 

Ezek a témák is érdekelhetnek téged, kattints értük:

Tökéletes alapozás 5 lépésben

Minden, amit tudni szeretnél a pirosítókról

 

 

Készítette: Fülöp Judit sminkmester

E-makeup

Minden jog fenntartva! 2016, Budapest, E-makeup Kft.

Webáruház készítés