Online Szépségápolási Magazin

Hogyan használjuk az arctonikot helyesen?

Hogyan használjuk az arctonikot helyesen?

Szerencsére már nagyon messze vagyunk azoktól az évektől, amikor a tonizálás a szúrós illatú, csípős citrom sárga lötyikének a tini bőrünkre való felpamacsolását jelentette. Talán pont az ehhez hasonló rossz minőségű és elavult tonik féleségek hatására döntenek sokan úgy, hogy kihagyják a tonizálást az arcápolási rutinjukból. Pedig a tonik rengeteg átalakuláson esett át, és az egyik legsokoldalúbb napi szépségápolási szerünké vált.

A tonik valóban az egyik legsokoldalúbb napi szépségápolási szerünké vált, hiszen: csökkenti a tág pórusokat, hidratál, helyreállítja a bőr pH értékét és élénkíti, felfrissíti a bőrt. Ugye, milyen messze járunk már a kezdetektől?

Hogyan használjuk a tonikot helyesen?

A napi arcápolás keretében a tonikot az arcmosást követően, de a krémek, olajok felvitelét megelőzően használjuk. A tonik kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a bőrhöz gyengéd, természetes összetevőkből álljon, alkoholt ne tartalmazzon, hogy ne szárítsa ki a bőrünket. Sokszor felmerül a kérdés, hogy pumpás változatokat inkább ráfújjuk a bőrünkre vagy ezeket is vattapamaccsal vigyük fel, mindjárt erre is válaszolunk a cikkünkben:

1. Kezdjük az arcmosással: gyengéden masszírozzuk be az arclemosót a bőrünkbe, majd vizes mosdókesztyűvel óvatosan tisztítsuk meg az arcunkat. Alalaposan öblítsünk langyos majd hideg vízzel. Ezután gyengéden szárítsuk meg a bőrünket egy törölközővel.

2. Cseppentsünk a tonikból egy vattakorongra vagy pamacsra. Ügyeljünk arra, hogy a vattadarabka nedves legyen, de ne ázzon át. Érdemesebb vattakorongot használni, mert a vattapamacs több tonikot szív fel, így szinte észrevétlenül, de többet is használunk el belőle.

3. Gyengéden töröljük át az arcunkat és a nyakunkat. Lágy mozdulatokkal töröljük át az arcbőrünket és a nyakunkat a tonikos vattakoronggal. Kerüljük el a szemkörnyékét és az ajkunkat. Ügyeljünk arra, hogy a nehezebben hozzáférhető részeket is tonizáljuk, például a szemöldököt, az orrunk oldalsó részét, a fülekhez közel és a hajtövet. A tonik eltávolítja azokat a szennyeződéseket is, amelyeket az arclemosó nem, illetve a csapvízből az arcunkra került sótól és klórtól is megszabadulhatunk így.

4. Spricceljük át az arcunkat a tonikkal. Az extra hidratálásért spicceljük át a bőrünket a tonikkal. Körülbelül 30 cm távolságból fújjuk a tonikot a bőrünkre, így tökéletesen be fog szívódni, nem fogjuk vizesnek érezni az arcunkat és nem kell majd a felesleget letörölnünk. A spiccelés önmagában nem távolítja el a bőrünkön található szennyeződéseket, ezért van szükség az előző pontban leírt vattakoronggal történő tisztításra is.

5. Várjunk pár percet, amíg a tonik megszárad. A legtöbb tonik vizes bázisú, ezért a bőrünk gyorsan beszívja őket. Ezt követően hidratáljunk vagy masszírozzunk olajat a bőrünkbe. Mindig tegyük vissza a tonik kupakját, így megakadályozhatjuk, hogy elpárologjon a termék egy része, mellyel pénzt spórolhatunk.

 

Milyen sűrűn használjunk tonikot?

A tonikok túlzott használata arra serkentheti a faggyúmirigyeket, hogy még több zsírt termeljenek, vagy száraz bőr esetén még inkább száríthatnak, ezért napi kétszer ajánlott a tonik használata: reggel és este. Reggelente segít az éjszaka felgyülemlett faggyú eltávolításában és segít egyensúlyba hozni a bőr pH értékét. Este pedig tökéletesen kiegészíti az arctisztítás lépéseit, eltávolítja a szennyeződést, sminket vagy bármiféle tisztátalanságot a bőrünkről.

Milyen tonikot válasszunk?

A toniknak igazodnia kell a bőrtípusunkhoz, tehát zsíros bőrre zsíros bőrre való tonikot vásároljunk, míg száraz bőrre az erre a célra fejlesztett terméket válasszuk. Szerencsére több gyártónak is van érzékeny bőrre is használható tonikja. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a tonikunk nem tartalmaz alkoholt, mivel ezek a termékek irritálják és túlzottan kiszárítják a bőrt (ez még zsíros bőr esetén sem ideális, bár nehéz ellenállni a kísértésnek).

Ideális tonik összetevők száraz vagy érzékeny bőrre: Waiwera ásványi víz, fekete mamaku páfrány, málna olaj. Ezek az összetevők extrán hidratálnak, megnyugtatják és ápolják az érzékeny bőrt. A mi kedvencünk: Antipodes Ananda Antix Gentle arctonik száraz, érzékeny bőrre >>

Ideális tonik összetevők zsíros vagy kombinált bőrre: kamilla, zsálya, levendula. Ezek az összetevők megnyugtatják a bőrt, harcolnak a pattanások ellen, elhalványítják a foltokat. A mi kedvencünk: Antipodes Resurrect arctonik zsíros bőrre >>

Ami mindenképp elkerülendő: alkohol bázisú tonikok használata, válasszunk helyette inkább olyan tonikot, mely alkoholmentes és összetevői gyengéden ápolják az arcbőrünket.

Amikor legközelebb elgondolkodunk azon, hogy igazán szükségünk van-e még egy lépésre a szépségápolási rutinunkban: ne a tonikot hagyjuk ki belőle. Eltávolítja a tisztátalanságokat, a felesleges faggyút és a szennyeződést, hogy tiszta, makulátlan bőrünk legyen és segítségével többi kozmetikum is jobban tud hatni.

Készítette: E-makeup Kft., Budapest, 2018.

Webáruház készítés