Új jelszó kérése
 

EM Magazin
2016.04.28 16:44

Piros foltok az arcon? Mit kell tudnunk a rosaceáról, hogy le tudjuk győzni?

Miért vannak piros foltok az arcon? És hogyan takarhatjuk el őket, míg rendbe nem jönnek?

 

Piros foltok az arconA piros foltok az arcon (rosacea) a legzavaróbbak számunkra, ugyanakkor a test bármely részén előjöhetnek. Elsősorban az orron, az orcán és a nyakon látható, jellemzője az arc vörössége és a kitágult hajszálerek. Leggyakrabban az erős napfény, az elhízás, a hormonális változások (pl. terhesség, fogamzásgátló készítmények) vagy a genetikai adottságunk miatt alakulhat ki.

 

Mit tehetünk a piros foltok ellen?

  • Kerüljük az erős napfényt!

A napsütés nemcsak káros a bőrünkre, hanem a rosacea legegyakoribb kiváltó oka is. Ha a szabadban tartózkodunk, mindenképpen használjunk fényvédőt, ha tehetjük, maradjunk az árnyékban és vegyünk fel egy divatos kalapot, ami nyáron megvéd minket a napsugártól!

  • Kerüljük az alkoholt!

Egy finom pohár bor elfogyasztása után már kitágulnak a véredények, kivörösödik a bőr. A rendszeres alkoholfogyasztás mellett a véredények elveszítik rugalmasságukat, ennek köszönhetően az apró erek már tartósan kiülnek arcunkra. A termékekben lévő alkohol (akár a kozmetikumban lévő is!) szintén erősíti a piros foltokat.

Piros foltok az arcon 

  • Kerüljük a fűszeres ételeket és a koffeint!

Sokunknak talán ez utóbbiról a legnehezebb lemondani, hiszen a reggeli kávé vagy tea nemcsak felpörget minket, hanem szokásunkká is vált már. Próbáljuk meg a kávét koffeinmentes változatban fogyasztani, a teát pedig cseréljük le az egészségesebb és kevesebb koffeint tartalmazó zöldteára.

 

Mit tehetünk addig is, amíg a piros foltok eltünnek? Sminkeljünk vagy ne?

Megfelelő sminktermékekkel nyugodtan kisminkelhetjük magunkat. Minden esetben olvassuk el a kozmetikum címkéjén lévő összetevőlistát, így meg tudjuk állapítani, hogy természetes alapanyagokból vagy vegyszerekből készült-e, illetve hogy tartalmaz alkoholt. Sajnos ez utóbbi összetevő sokkal gyakoribb, mint gondolnánk.Ha vegyszert vagy alkoholt tartalmaz, inkább ne hasznájuk.

 

Hogyan palástoljuk a vörös foltokat, amíg helyre jön a bőrünk?

  • Használjunk világos zöld színű korrektort (pl. Lily Lolo Blush Away), amely ellensúlyozza a bőrpírt és egyben gyógyító hatással bír! Meglepő, de a zöld szín mindig ellensúlyozza, azaz kiüti a bőrpírt, hiszen a színskálán egymással szemben lévő árnyalatok, így semlegesítik egymás hatását.
  • Olyan alapozót válasszunk, amely természetes összetevőkből áll, és fényvédő hatással rendelkeznek. Ilyen alapozók például az ásványi alapozók, melyek extra fedőképességgel bírnak, és 15-ös fényvédő faktorral védik a bőrünket a napsugarak káros hatásai ellen. Ne ijedjünk meg a por állaguktól, ez inkább az előnyükre válik, hiszen így nem romlanak meg, és gyönyörűen rétegezhetőek, azaz egymás után több réteget fel tudunk vinni belőlük a problémásabb helyekre. Az ásványi alapozó kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy az ásványi alapozó ne tartalmazzon bismuth-oxikloridot, mely irritálja a bőrt!

Kapcsolódó cikkünk: Tudnivalók az ásványi alapozóról

  • Ha még több fedést kíván a bőrünk, akkor a makacsabb piros foltokra vigyünk fel ásványi fedőpúdert, mely összetevőinek köszönhetően jótékony hatással van a bőrünkre, ugyanakkor hagyja lélegezni és gyógyulni a bőrt.

 

Válasszunk bölcsen és búcsút inthetünk a piros foltoknak!

Ezek a témák is érdekelhetnek téged, kattints értük:

Tavaszi élénkítő sminktippek

Hogyan használd a szemceruzádat úgy, mint Picasso az ecsetét?

 

Készítette: Fülöp Judit sminkmester

E-makeup

Minden jog fenntartva! 2016, Budapest, E-makeup Kft.

Webáruház készítés